Produceren, Installeren & Energie (PIE)

Het profiel Produceren, Installeren en Energie (PIE) gaat over het werken binnen de techniek. Je vindt het leuk om producten te maken, zoals een tablethouder. Ook het aanleggen van de installatie voor bijvoorbeeld een badkamer trekt je aan. Hoe een slagboom van een parkeergarage aangestuurd wordt dat is iets wat jij interessant vindt.. Ook leer je duurzame technieken, zoals het gebruik van zonnepanelen en warmteterugwinning.

De wereld om ons heen verandert erg snel en dus ook de techniek. Bedrijven vragen dan ook steeds vaker breed opgeleide vakmensen. In de techniek moet je leergierig zijn en dingen uit willen pluizen.

Tijdens de uitdagende lessen op de afdeling PIE staat het ontdekken van jouw kwaliteiten en het maken van keuzes centraal.

Loopbaanoriëntatie

Gedurende leerjaar 3 en 4 ben je eigenlijk constant bezig met je loopbaanontwikkeling. Door verschillende opdrachten te maken krijg je een beeld van wat jij leuk vindt en waar je goed in bent.

Ook zijn er excursies en stages waarin je de mogelijkheid krijgt om te ervaren hoe het is om te werken in het beroep van je keuze of om meer te weten te komen over een beroep waar je nieuwsgierig naar bent.



Leerjaar 3

In leerjaar 3 werk je aan vier profielmodules waarover je ook een landelijk examen maakt:

Installeren en monteren: 

Je leert installaties voor verlichting en sanitair te maken. Na het maken van de werkstukken weet je heel wat meer over het aanleggen van bijvoorbeeld een badkamer.

Bewerken en verbinden van materialen: 

Je maakt producten door het knippen, buigen, solderen en lassen van verschillende materialen. Het resultaat is bijvoorbeeld een wandlampje of een bbq.

Besturen en automatiseren: 

Je leert processen aan te sturen met behulp van elektra of luchtdruk, bijvoorbeeld de slagboom van een parkeergarage. Met een klein “computertje” leer je dingen slim in en uit te schakelen. Bij de domotica opdracht schakel je verlichting zelfs met je telefoon.

Ontwerpen en maken:

Dit is een heel brede profielmodule. Je leert 2d en 3d modellen te tekenen. Deze modellen kun je 3d printen. Daarnaast leer je werken met de draaibank. Maar je leert ook elektrische schema’s te maken en deze aan te sluiten.

Leerjaar 4

In leerjaar 4 kies je 4 keuzevakken. Je kunt je verder oriënteren door 4 verschillende vakken te kiezen. Maar je kunt je ook verder specialiseren door keuzevakken te kiezen die dicht bij een toekomstig beroep liggen.

Drinkwater & sanitair:

Je leert de leidingen voor bijvoorbeeld een badkamer aan te leggen. Niet alleen het leidingwerk, maar ook het zichtwerk zoals het monteren van kranen komt aan bod.

Plaat & Constructiewerk:

Je gaat je verder verdiepen in het bewerken en verbinden van materialen. Aan het eind kun je een zonnewijzer en een vuurkorf maken.

Woon– en kantoortechnologie:

De elektrische installatie van een woning kun je grotendeels aanleggen. Je leert de verschillende schakelingen te maken. Niet alleen buis, maar ook plattebuis en plintsystemen komen aan bod.

Utiliteitinstallatie:

Je leert een installatie van een werkplaats aanleggen. De installatie moet waterdicht zijn en tegen een stootje kunnen. Je werkt daarom met kabel, en waterdicht en slagvast materiaal. Je leert ook motoren en machines aan te sluiten. Je gaat dus werken met “krachtstroom”!

Verspaningstechnieken:

Het werken in een werkplaats achter een machine trekt je. Onderdelen voor grotere producten ga je maken. Nauwkeurigheid is daarbij erg belangrijk, anders gaat het door jou gemaakte onderdeel niet passen in het geheel.

Booglasprocessen:

Je gaat dieper in op de verschillende lasprocessen. MIG/MAG, BMBE en TIG komen aan bod. De nadruk ligt op het MIG/MAG lassen. Hiervoor moet je een vaste hand hebben en een goede concentratie! Als je verschillende lassen gemaakt hebt en je enkele lasposities onder de knie hebt, dan ga een eindwerkstuk maken, zoals een kachel.

Domotica & automatisering:

Vind jij het leuk als dingen automatisch gaan? Bij dit vak leer je bijvoorbeeld hoe je de verlichting van een schuurtje automatisch in kunt laten schakelen als het donker genoeg is. Rond middernacht mag de verlichting uit. Je maakt processen dus slim! Ook leer je verlichting en verwarming via je smartphone te schakelen en besturingen voor bijvoorbeeld een lopende band te maken.

Welke beroepen?

Vanuit PIE kun je onder andere kiezen voor de volgende beroepen:

  • Installateur
  • Elektricien
  • Dakdekker
  • Metaalbewerker
  • Machinebouwer
  • Operator
  • Onderhoudsmonteur
  • Koel/airco monteur
  • (CNC-) Verspaner
  • ICT-er
  • Lasser
  • 3D-tekenaar
  • Besturingstechnicus
  • Installateur van zonnepanelen
  • Werkvoorbereider/Calculator