Techniek en Vakmanschap

Meteen in de brugklas een vak leren

Op veel vmbo-opleidingen is de opleiding, zeker in de onderbouw, héél breed, oriënterend en minder vakgericht. Vakcollege Eindhoven pakt dat anders aan. Leerlingen die naar Vakcollege Eindhoven komen worden gevraagd of ze iets met mensen of techniek hebben. Afhankelijk van de keuze gaan de leerlingen zich dan meteen in de eerste klas, door middel van 10 lesuren praktijk, oriënteren binnen de wereld van techniek.

Onze leerlingen zijn dus vanaf dag één bezig een vakman of vakvrouw te worden. Daarom is Vakcollege Eindhoven dé school voor kinderen die graag praktisch bezig zijn. In de onderbouw kiezen de leerlingen “Techniek & Vakmanschap” of “Mens & Dienstverlening”.

Techniek & Vakmanschap

In de lessen Techniek & Vakmanschap maken leerlingen kennis met de werelden van techniek. Tijdens de lessen wordt gewerkt aan opdrachten waarbij allerlei specialisaties aanbod komen, zoals houtbewerking, elektrotechniek, mechanica en metaalbewerking. Deze lessen en opdrachten moeten leerlingen helpen om te ontdekken wat hun talenten en interesses zijn, zodat ze een verantwoorde keuze voor een profiel in leerjaar 3 en 4 kunnen maken. Belangrijk zijn ook de basis beroepsvaardigheden; veilig werken, samenwerken, elkaar aansturen, elkaar corrigeren en reflecteren op het eigen functioneren en beroepsattitude. Hoewel de leerlingen veel tijd praktisch bezig zijn, staat ook theorie op het programma. Ze moeten een tekening kunnen lezen, verstand hebben van maatvoeringen weten waarvoor welke materialen en gereedschappen worden gebruikt.